Polovnjaci neće donijeti uštedu

Bez autora
Oct 24 2010

Poslije ukidanja zabrane o uvozu vozila starijih od sedam godina, cijene auta u BiH neće se bitnije promijeniti, a prema prostoj računici samoinicijativni uvoz "četvorotočkaša" neće bh. građanima uštedjeti mnogo novca. Ništa se neće promijeniti. Ono što je kvalitetno i dobro treba platiti svagdje pa i u EU, a ono što ne valja ne vrijedi ni kod nas. Dok platite putarine, poreze, homologaciju i drugo, za te pare ćete moći naći vozilo i na auto-placevima u BiH. Prilikom uvoza polovnog vozila u BiH, osim homologacije koja će koštati od 100 do 300 KM, potrebno je platiti i devet odsto carine plus 17 odsto PDV-a. Na nova vozila se ne plaća carina jer je tako predviđeno trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala sa EU. Procedura prilikom uvoza vozila, poslije ukidanja zabrane, je da kupac vozila ovlaštenoj kući podnosi zahtjev za homologaciju, a nakon dobijene potvrde odlazi na carinu, plaća devet plus 17 odsto od fakturne cijene i carini vozilo, nakon čega ide na tehnički pregled i registraciju vozila.

Polovnjaci neće donijeti ušteduPoslije ukidanja zabrane o uvozu vozila starijih od sedam godina, cijene auta u BiH neće se bitnije promijeniti, a prema prostoj računici samoinicijativni uvoz "četvorotočkaša" neće bh. građanima uštedjeti mnogo novca.

"Ništa se neće promijeniti. Ono što je kvalitetno i dobro treba platiti svagdje pa i u EU, a ono što ne valja ne vrijedi ni kod nas. Dok platite putarine, poreze, homologaciju i drugo, za te pare ćete moći naći vozilo i na auto-placevima u BiH", kazao je Igor Penal, uvoznik i trgovac vozilima iz Njemačke.

Prilikom uvoza polovnog vozila u BiH, osim homologacije koja će koštati od 100 do 300 KM, potrebno je platiti i devet odsto carine plus 17 odsto PDV-a.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da se na nova vozila ne plaća carina jer je tako predviđeno trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala sa EU.

Procedura prilikom uvoza vozila, poslije ukidanja zabrane, je da kupac vozila ovlaštenoj kući podnosi zahtjev za homologaciju, a nakon dobijene potvrde odlazi na carinu, plaća devet plus 17 odsto od fakturne cijene i carini vozilo, nakon čega ide na tehnički pregled i registraciju vozila.

I ostali trgovci automobila u BiH uglavnom ističu da ukidanje odluke neće sniziti cijene automobila od deset godina jer su cijene poslije plaćenih dažbina gotovo iste kao i ovdje. Trgovci automobila kao mjerilo najčešće uzimaju golf IV star deset godina čija je cijena u BiH i u EU gotovo ista.

"Kod nas golfa starog deset godina možete naći za 9.000 do 10.000 KM", naglasio je Penal i dodao da se za taj novac teško može naći u EU.

U Auto-kući "Boombastic" u Sarajevu kažu da će ukidanjem zabrane uvoza auta starijih od sedam godina auto-kućama biti bolje jer će imati veću kupovnu moć.

"Za manje para uzimaće se više auta. To znači pojeftinjenje i 90 odsto građana upravo to čeka da bi se odlučilo na kupovinu. Zato mislim da će prodaja rasti", ističu u "Boombasticu".

U Auto-kući "Eurocar" tvrde da će cijene automobila i sa ukidanjem zabrane biti iste jer dok se prvo nađe dobar auto, pa plati sve što treba za homologaciju, vozilo će doći na isto.

"Osim toga, auto-industrija je pala, otišla je cijena procjene na carini i zato su u zadnje vrijeme auta skuplja", napominju u Auto-kući "Eurocar".

Naime, Savjet ministara BiH na narednoj sjednici trebao bi ukinuti Odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina jer će već polovinom novembra krenuti pojedinačna homologacija vozila, odnosno provjera usklađenosti vozila sa evropskim i ekološkim standardima.

Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila iz Banjaluke, koji je i nosilac konzorcijuma koji će raditi homologaciju vozila u BiH, kaže da su ostale još neke male sitnice da bi se počelo sa homologacijom te da je od izbora nosioca posla homologacije urađen veliki posao.

"Ostalo je da se donesu još pravilnici o cijenama homologacije i pojedine sitnice tako da će homologacija najvjerovatnije krenuti od 15. novembra", kazao je Talijan.

Pored Centra za motorna vozila iz Banjaluke u konzorcijumu koji će sprovoditi homologaciju nalaze si i Institut za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva, Centar motor iz Širokog Brijega i Institut za privredni inženjering iz Zenice.

Bego Hadžić, direktor Direkcije za homologaciju iz Instituta za privredni inženjering iz Zenice kaže da je homologacija veliki posao te da će u početku biti velikih problema zbog neusklađenosti određenih pravilnika prije svega onih koji se odnose na Zakon o bezbjednosti saobraćaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik